Normalde sağlıklı yiyecekler iki veya üç belirli besin özelliği/ögesi içerirken, süper yiyeceklerde genellikle 12 veya daha fazla besin öğesi bulunur. Doğası gereği düşük kaloriliye sahiptirler. Lif, protein, vitaminler, mineraller, antioksidanlar, enzimler, amino asitler ve omega-3 yağ asitleri gibi besin ögeleri içerirler. Süper besinler son derece yüksek antosiyanidinler, kateşinler, ellagik asit ile flavonoidler içerirler. A, C, E ve K vitaminleri ve B vitamini bakımından zengindirler. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda karotenoid, demir, magnezyum, potasyum ve kalsiyum bulunur. Süper gıdaların sahip olduğu alışılmadık derecede yüksek antioksidan, vitamin veya diğer besin içerikleri, oksidatif strese karşı koymaya, bağışıklık sistemini desteklemeye, enerjiyi artırmaya, karaciğer sağlığını ve detoksifikasyonu desteklemeye yardımcı olurlar. Üstelik aynı anda birden fazla sağlık özelliği devrededir.