İnsanoğlu, bitkileri çok eski çağlardan beri sadece besin olarak değil, hastalıklarda da tedavi yöntemi olarak kullandı. Çiğ bitkilerin antioksidan değeri pişmiş olanlarınkinden her zaman daha yüksektir. Çünkü ısıl işlemden geçmek besinlerin içindeki antioksidan maddelerin bir kısmının özelliklerini kaybetmesine sebep olur. Ayrıca farklı antioksidan bileşenlerini vücudumuza almak için kullandığımız bitkisel kaynakları mümkün olduğunca çeşitlendirmemiz gerekir. Böylece hem vücudumuzda arıtılması gereken, karaciğere, kan damarlarına ve tüm organlarımıza zarar veren toksinleri daha az miktarda almış oluruz, hem de vücudun arınma sistemini bitkilerde gizli olan fonksiyonel bileşenlerle desteklemiş oluruz. Bitkisel ürünler sadece antioksidan bileşenler değil, vücutta farklı işlevleri olan vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir.